A shih-tzu származása - History

Tibet, credo shih-tzu
credo shih-tzu - oroszlánkutya

A shih-tzu Tibetből származik. Tibeti szerzetesek tenyésztették a kolostoraikban. Az oroszlánkutya eredete a buddhizmushoz kapcsolódik. Nagy becsben tartották őket, mert Buddha földi reinkarnációjának tekintették.
Sok mese, legenda szól a kis tibeti kutyáról.
Egyik szerint már a 6.században a Tibetből Kínába tartó karavánokkal került a császári udvarba az oroszlánkutya. Tibeti karaván
Más leírás szerint a Dalai Láma vitte 1653-ban ajándékba Tai-Zong császárnak, hódolata jeléül.
Hamar a császár kedvencei lettek ezek az apró intelligens kutyák. Ezenkívül a hatalom, az uralkodás jelképe, szimbóluma lett a shih-tzu. Nem is mutatkozott nélkülük a császár. Hagyomány szerint mindig a császár előtt haladt egy kutya, jelezve az uralkodó érkezését.
Legnagyobb kutyakultusz 1821-1850 közt uralkodó Xuan-Zong-Dao-Guang császár idejében volt. Tenyésztésben az eunuch-ok segédkeztek, versenyeztek ki tenyészti a legszebb kutyát.
Híres volt tenyészetéről Wen-Zong-Xian-Feng Tzu-Hsi császárnő császár özvegye Tzu-Hsi.
A császárné férje halála után többször az uralkodói trónra került. A kis méretű kutyákat kedvelte, és a fehér homlokú, fehér farokvégű kutyákat részesítette előnyben.
Utoljára 1908-ban kapott Tibetből oroszlánkutyákat, még ugyanebben az évben 72 éves korában elhunyt.
A következő császár Pu-Yi, majd a politikai változások teljesen megszüntették a tenyésztést. Kínából shih-tzu kivinni 1900-ig tilos volt, illetve nagyon körülményes volt, mivel szent állatként tartották a császári palotában.
Egy angol kutyabarátnak 1900-ban sikerült először három shih-tzut kivinni Kínából.
Ezekkel a kutyákkal kezdte meg a tenyésztést Angliában, és 1933-ban mutatta be egy tenyészszemlén.
Az első fajtastandardot 1935-ben kapta meg a shih-tzu. Bájos küllemének, és csodás jellemének köszönhetően egyre népszerűbb lett Európában. Ma már az egész világon ismert és kedvelt fajta.

Tzu-Hsi császárnő , credo shih-tzu

A képen Tzu-Hsi császárnő látható, előtte egy fekete shih-tzu kutyus.