Ki a TENYÉSZTŐ???

Jogi értelemben az akinek a tulajdonában a szuka van, a szó igazi értelmében ennél sokkal-sokkal több!
Az igazi TENYÉSZTŐ mindig azon munkálkodik, hogy a következő generáció jobb, szebb, egészségesebb legyen, mint az előző.
Ezért a célért dolgozik, képzi magát, kutakodik könyv kereskedésekben, órákat tölt a számítógép előtt, külföldi web-oldalakat, pedigréket tanulmányoz, a kontinens túlsó oldalán rendezett kiállításokat és versenyeket látogat, napokat tölt az ellető ládában ...
Minden almot a "jobb, szebb, egészségesebb" utódok reményében tervez meg, nem azért vállal almot, hogy babázzon, /bár a 8 hetet gyakorlatilag a kölykök között tölti és élvezi minden percét/ vagy, hogy csak egyszer legyenek szegény szukának kölykei, /bár nem egészséges és súlyosan félős/, esetleg minél kevesebb befektetéssel, minél nagyobb hasznot zsebeljen be, ez = SZAPORÍTÁS.
A kutya TENYÉSZTÉS-re is az állattenyésztés általános szabályai alkalmazhatóak egy nagyon fontos különbséggel: a TENYÉSZTŐ a kutya tenyésztésben, azon túl, hogy jó, szép és egészséges utódokat szeretne létre hozni, embertársainak egy BARÁTOT, egy TÁRSAT ad! Ezért tartom az egyik legfontosabb szelekciós szempontnak az egészséges, könnyen kezelhető, "kellemes vele együtt élni" kutyák kiválasztását a tenyésztés számára.
A TENYÉSZTŐ soha nem lehet elfogult, mindenkinél kritikusabban kell lássa kutyái hibáit. Keményen kell szelektáljon, mit állít tenyésztésbe, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a nem oda valókat likvidálja, csupán nem veszi tenyésztésbe, és mindent elkövet, hogy a nem "oda valót" más se használhassa.
A TENYÉSZTŐ megbízhatóan magas színvonalon tenyészt, éveken keresztül magas minőséget produkál, az almok kutyáinak legnagyobb része olyan amire büszke lehet. Nem tartom nagy tenyésztői eredménynek, ha valaki egy alomból egy CAC minoségŰ kutyát képes létre hozni, főként azokban a fajtákban, ahol a nevezési létszám kevés. Egy alomból 4 champion viszont elismerésre méltó! Sajnos a mi "Mestertenyésztő" címünk inkább a mennyiségi tenyésztésnek kedvez.
Természetesen a legnagyobbaknál is előfordul néha valamilyen szempontból gyenge utód, amit nem dugdosni, hanem vállalni kell, levonva a tanulságokat.
A TENYÉSZTŐ magas színvonalon tartja és takarmányozza a kutyáit. Megad nekik mindent, hogy a maximumot tudják nyújtani és jól érezzék magukat. Ez alatt nem több milliós csempézett, kis, egyedi kenneleket értek, amelyeket olyan büszkén szoktak mutogatni, hanem társaságot, nagy területet és sok mozgást.
A TENYÉSZTŐ nagyon gondosan válogatja meg, hogy kinek fedeztet és kinek ad el kölyköt. Munkájának eredménye nagyban az új tulajdonosoktól függ!
A TENYÉSZTŐ igyekszik végig kísérni kutyái sorsát, és mindenben segít az új tulajdonosoknak.
A TENYÉSZTŐ minden, az ő akaratából létrehozott egyedért feleloséggel tartozik a Világgyőztestől a foghibáson át a menhelyre leadottig!
A TENYÉSZTŐ már az első alom után is tenyésztőnek nevezhető, ha megfelelelően lát hozzá ehhez a tevékenységhez, azonban azt gondolom legalább 3-4 generáció szükséges az alapvető tudás és tapasztalat megszerzéséhez, ekkora látszik a "keze nyoma" a fajtán. A szakmai tudás megtanulható, a tapasztalat idővel megszerezhető, azonban van, vagy nincs, a tenyésztő birtokában egy tulajdonság az un. tenyésztői érzék ami csak a nagy TENYÉSZTŐ sajátja. Ezeken felül még egy adag szerencse is kell a sikerhez.
A kutya tenyésztés, legalább is az általam jól ismert fajtákban, az a tevékenység amelyet minél jobban csinál az ember, annál kevésbé keletkezik haszna rajta. Nem tartom elÍtélendőnek, ha valaki komoly összeget kér egy kölyök kutyáért, esetleg ritkán megválik jó pénzért egy felnőtt kutyától is, de azt bűnnek tartom, ha nem nézi meg nagyon alaposan kinek adja, és hajlandó a megmaradt kölyköket, öregeket bárkire rásózni csak megszabaduljon tőlük.
Egy igazi TENYÉSZTŐ a minőségi tenyészanyag megvétele, a kutyák minőségi tartása, takarmányozása, az egészségügyi szűrések, kiállítások, esetleges kiképzés és versenyeztetés után nem tud annyit kérni egy kölykökért, hogy a tenyésztés számára rentábilis legyen. Eszébe se jut, hogy ezért csinálja, soha nem számol. Halad előre egy úton, amely sok csalódással, buktatóval van kikövezve, amint kicsit sikeres lesz irigyei akadnak, de lesz néhány olyan pillanat ami MINDENT megért. Amikor az új tulajdonos felhív, hogy nagyon boldogok a kutyával, ilyenre vágytak, nagyon sok örömöt szerez nekik. Amikor egy távoli földrészen a kutyád champion lesz, amikor egy nemzetközi field trialon a dobogó legmagasabb fokán álltok, ti ketten a sajáttenyésztésűvel és nektek játszák a magyar himnuszt, amikor sok izgalom után elérsz egy Világgyőztes címet a kutyáddal, akinek már az dédanyját is te tenyésztetted...

A fenti cikk egy vitasorozat hozzászólásaként jelent meg az " A Kutya " című kinológiai folyóiratban.

Forrás: Gyárfás Marianne - Sáregresi kennel
Köszönjük Gyárfás Marianne-nak, hogy hozzájárult az írása honlapunkon való megjelentetéséhez!

credo shih-tzu