Kölyök nevelés - Ápolási tanácsok

Általában 8-10 hetes korban választjuk el az anyától véglegesen.
Az új otthonba kerülés nagy trauma a kiskutyának, elszakad az anyjától, a testvéreitől, megszokott környezetéből és idegen emberek közé kerül. Először meg van szeppenve és első éjszaka lehet, hogy sírdogál. Ilyenkor légy türelemmel! Próbáld meg csitítgatni és a kijelölt helyére fektetni. Ne legyünk vele az első éjszaka szigorúak, ne zárjuk ki a kutyust az előszobába vagy más helyre ahol aztán magára hagyjuk. Fontos, hogy a kiskutya eleinte sokat legyen az ember közelében, érezze, hogy biztonságban van és ezáltal magabiztossá, félelmet nem ismerővé váljon.

Legjobb ha a reggeli órákban kerül az új otthonába és így, egy egész napja van megszokni az új körülményeket. A kutyust legjobb ha az új gazdi az ölébe veszi és simogatja utazás közben. Persze ez csak egyszeri eset. Későbbiekben ajánlatos egy szállító boxhoz szoktatni a kutyust. Az utazások során ez a legbiztonságosabb megoldás. Olyan boxot vásároljunk amelyben a felnőtt kutyusunk is feltud állni, ülni anélkül hogy a feje a boksz tetejéhez érne.

Vásárlást követő napokban vigye el a kölyköt választott állatorvosához, vizsgáltassa meg a kölyköt és beszéljék meg az szükséges oltási programot.

A kölyköket két oltással adom át az új gazdinak. Féregteleníteni 3 hetes kortól 10-12 naponként szoktam Drontal plus tablettával. Én ebben a tablettában bízom. Tehát frissen féregtelenítve adom át a kicsit.
Ajánlott féregtelenítés ¼ évenként. Én úgy szoktam, hogy egymást követő két nap kap súlyának megfelelő adagot, így biztos hogy nem marad a kutyusban féreg.
Kiváló külső belső élősködők ellen a Stronghold, amit a marra kell csepegtetni és bedörzsölni.

Hely:
Legjobb ha van egy állandó helye ami nem a lakás középpontjában, hanem egy csendes félreeső helyen van. Alkalmas erre a szállító boksz /mérete akkora legyen, hogy a felnőtt kutyus felállni és kinyújtózni is tudjon benne/, ahová be is zárhatjuk rövidebb időre. Főleg akkor hasznos ha egyedüllétre és a szobatisztaságra szoktatjuk a kölyköt. Fokozatosan szoktassuk a boxhoz, az egyedülléthez. Egy finom falat, egy plüssjáték kíséretében becsukjuk rövid időre, majd növeljük az ott eltöltött időt. Ez azért is hasznos mert ha nem vagyunk együtt a kölyökkel kell egy kölyökbiztos hely ahol nem tud kárt tenni magában és a lakásban sem. A boxhoz szoktatás előtt mindig egy nagy játék és a pisilés kakilás legyen akkor biztos hogy sokkal türelmesebben és gyorsan megszokja. A szobatisztaságban is nagy segítség egy boksz. Mivel maga alá nem pisil-kakil, ezért rövidebb időre be lehet zárni a boxba és pihenés után, mikor nyafogni kezd rögtön oda visszük ahol szeretnénk, hogy a dolgát végezze.
A szobatisztaság egy nagy türelemjáték. A gazdinak az odafigyelésén múlik milyen hamar lesz a kölyök szobatiszta. Ami biztos dolgát végzi evés és ébredés után, úgyhogy ilyenkor mindig irányítsd a kijelölt helyre. Ha odafigyelünk a kiskutyára észrevehetjük az előjeleket mikor a dolgát akarja végezni, szimatol, keresgélve szaladgál, egy helyben körbeforog. Ekkor vigyük a megfelelő helyre, és miután végzett dicsérjük meg. Hasznos az ajtóban egy újságpapír, oda is irányítható a kölyök ilyenkor. Ha mégis megtörténik a baleset utólag nincs értelme büntetni mert azt nem érti. Tettenéréskor viszont grabancánál fogva ki kell vinni / közben mondogatni, hogy nem szabad/ ahol a dolgát elvégezheti, illetve befejezheti /eredmény után dicsérni simogatni/. Ha pedig már lehet a szabadba vinni akkor gyorsan megtanulja a szabályt.
Miután már szobatiszta és biztonsággal hagyhatjuk szabadon a lakásban vehetünk neki mózeskosarat (vesszőkosarat nem ajánlom, nálam szétrágták és a szőrük is beleakadt).

A kölyök nevelése:
Nagyon fontos hogy az új otthonba kerüléskor rögtön elkezdődjön a nevelés. Kb féléves koráig megtaníthatjuk neki az együttélés szabályait. Az első félév arról szól, hogy ezt nem szabad, azt nem szabad, ne csináld, ne bántsd. De megéri, gyorsan tanulnak. A helyes viselkedést mindig jutalmazzuk szóval és simogatással. Rosszalkodást, helytelen viselkedést azonnal állítsuk le egy határozott szóval, enyhe legyintéssel, vagy úgy hogy elvonom a figyelmét és megmutatom mivel játszhat, mit csinálhat. Legyünk következetesek, mérsékelten szigorúak és akkor egy csodálatos társat kapunk akivel öröm együtt lenni.

Etetés:
Féléves koráig nálam egész nap előtte áll az ennivaló, ami száraz táp /késő délután vesszük el előlük éjszaka alvásra való/.
Féléves kor után lehet napi kétszeri etetésre áttérni, túl későn ne etessünk mert akkor éjszaka lehet, hogy kell neki dolgát végezni.
Nálam a felnőtt kutyusok előtt délután 6 óráig ott a táp, után felszedem előlük.
Első héten azt egye a kölyök amit a tenyésztőnél kapott, majd fokozatosan lehet átállni más tápra. Mindig legyen a kölyök előtt hogy bármikor ehessen. Víz mindig legyen előtte.
Egyszerre annyit rakjunk a táljába, hogy észrevehető legyen az ha fogyaszt belőle. Ha kifogy pótoljuk. Mindig szárazon kapja a tápot, nem kell beáztatni.
Van, hogy ez a módszer nem válik be, mert a kölyök felfal mindent amit elé tesznek. Ekkor naponta 4 alkalommal adjunk annyit amit egyszerre megeszik.
Előfordulhat, hogy az új otthonában megszeppen, fél és nem eszik. Ez veszélyes lehet. Ilyenkor leeshet a vércukorszintje, ettől nem jól érzi magát, még inkább nem eszik és ha nem teszünk semmit a végén borul a keringése, bekómálhat és elveszíthetjük. Tehát nagyon kell figyelni, hogy egyen. Ha sokat játszik és elfárad lefekszik aludni, egy óra múlva ébresszük fel és kínáljuk ennivalóval. Ne hagyjuk, hogy félnapot aludjon. Nagy segítség ha tartunk otthon szőlőcukrot (patikából), vagy energiapasztát az állatpatikából. Ha azt látjuk, hogy nem akar enni, lézeng vagy már csak lóg a kezünkben, azonnal adjunk neki szőlőcukros vizet (1m kanál szőlőcukor 2 m kanál víz és ezt cseppenként a szájába, hogy nehogy félrenyelje). Ettől egy negyedóra múlva láthatóan jobban kell lennie.
Az energiapaszta is erre való, megelőzésképpen adható ha visszahúzódó az új kutyusunk. Ilyen esetben azért ajánlatos az állatorvoshoz vinni, de előbb otthon kapjon szőlőcukros vizet aztán lehet indulni a dokihoz.

Ajánlom a Flatazor, Eukanuba, Royal Canin, Bento, Acana, Happy dog, Pulina Dog Chow tápokat.
A tápok ne legyenek színezettek és a protein tartalma kölyök 28-30%, felnőtt minimum 20% legyen. A táp zsírtartalma 20%, illetve 15% körül legyen.
Lehet jutalomfalatokkal kedveskedni, csak ne menjen a helyes táplálás rovására. Én ilyeneket nem adok nekik.
A tápokkal állandó összetételű az etetésük ezért a székletük is viszonylag kemény, nem ragad a szőrükbe.
Csirke csöves csontot soha ne adjuk, Szilánkosan törik és szájban bélben okozhat bajt. Egyéb csontot is csak kis mértékben, mert túl keménnyé válhat a széklet és okozhat bélelzáródást.
Én nem adok csontot a shih-tzu kutyusoknak mert a szőrökbe belegabalyodik, vagy szőrükkel együtt rágják.
Tejet, tejterméket, burgonyát nem adunk kutyának, az emésztőrendszere rosszul emészti.
Egyedül a kecsketejet ajánlom, az kiváló a kölyökneveléshez. De a 8-10 hetes kölyköknek már nincs rá szükségük.

Ápolás:
A shih-tzu szőre áll egy fedő szőrből ami erős szálú, és áll egy aljszőrzetből ami puha, dús, selymes, ez tartja lazán az egész szőrzetet. Amikor vedlése intenzívebb nagyobb gondot kell fordítani a fésülésre.
Fésüléshez tegyük asztalra, hogy kényelmesen dolgozhassunk. Ehhez kiskorától szoktatni kell.
Meg kell tanítani, hogy hagyja oldalára, hátára fordítani magát, így könnyebb a fésülése.
A fésülést mindig sorban, hátulról előre, vagy elölről hátra haladva végezzük. Használjunk fésüléskönnyítő spray-t. Mindig a tövétől bontsuk a szőrt. Filcesedést először kézzel lazítsuk, majd kefével bontsuk tovább, végül a ritka fogú fésűvel símára bontjuk.
Fésülést fémfogú fésűvel és kefével végezzük. Ajánlom hetente a teljes szőrzetet úgy átfésülni, hogy ne legyenek benne filces részek, ellenőrizze, hogy a tövénél se legyen filces.
Ha naponta megcsináljuk 5-10 percet jelent, és nagyon élvezni fogja a napi törődést.
Hetente már időigényesebb.

Ezeket ajánlom: egy kefe, egy ritka fogú fésű, és egy közepesen sűrű fogú fésű

Itt megvásárolható minden ami egy shih-tzu ápoláshoz kell: www.zanni.hu

A nyírott szőrű kutyust is kell kefélni fésülni, ö is filcesedhet.
Fürdetés előtt mindig ki kell fésülni különben összeáll és azon már csak az olló segít. Fürdetni lehet hetente, vagy szükség szerint, megfelelő kutya samponnal, a végén szőrkondicionálót ajánlok. Fürdetés után törölközőbe csavarva pár percig várunk, hogy a törölköző beszívja a nedvességet. Ne dörzsöljük. Ezután ismét kefét fogunk és kifésüljük a vizes szőrt, majd a ritka fogú fésűvel átfésüljük, és a szárítás következik. Szárítás után átfésüljük és ha találunk még gubancokat, kibontjuk.
Ha macerás a rendszeres fésülés lehet sportos rövid szőrt vágatni, de ez is igényli a fésülést, 2 havonta érdemes újranyírni.

A fülszőrt csipesszel havonta finoman ki kell szedni. Ha a fülben barnás váladék van, fültisztító folyadékkal (állatpatika) kell kiöblíteni (beleönteni a hallójáratba a folyadékot, kicsit masszírozni, csicsogtatni majd hagyni, hogy kirázza). Nem használunk fülpálcát. Ha nem szűnik a barna váladék orvosnak kell megmutatni.
A szemet ha csipásodik borvízzel vagy körömvirágteával törölgetjük. Ezt naponta ajánlom a shih-tzu kutyusoknál.
Kamilla szárítja a szemet, nem használjuk.
Ha a szem megsérül opálos lesz orvoshoz kell vinni.
A fogakra is figyelni kell, ha hajlamos a kutyus a fogkövesedésre az állatorvosnál időnként fogkőteleníteni kell. Segíthetünk a fog tisztításban különbféle rágokákkal, használhatonk fogkefét.
Ha elhanyagoljuk a fogak ápolását hamarabb fogkövesegik és ez insorvadáshoz, fogak kihullásához vezet.
A talpszőrt havonta kivárjuk, hogy ne filcesedjen össze. Karomvágás szükség szerint. Ha sokat mozog a szabadban akkor természetes módon kopik a karom. Lakásban viszont nem és ha megfeledkezünk a vágásáról, félrenő, fájdalmas, zavarja a járását.
Bűzmirigy tisztítás szakemberrel ha szükséges, egészséges kutyák a bálsárral együtt folyamatosan ürítik a bűzmirigyüket. Én nem ajánlom, hogy kozmetikus rendszeresen kinyomja. De előfordul, hogy valamiért nem jól ürül és gyulladáshoz vezethet. Ekkor állatorvossal nézessük meg és ha kell ő tisztítsa ki. Sok orvos is ajánlja a rendszeres bűzmirigy tisztítást, én azt vallom, hogy ne piszkáljuk feleslegesen. Ha radíroz a fenekén az utalhat erre vagy bélféregre is.
Külső belső élősködök ellen ajánlom a Stronghold féregtelenítőt. Amit a kölyök méretének megfelelő adagban lehet az állatorvosnál felíratni vagy kapni és bedörzsölni a kölyök nyakába 1-2 hónap védettséget ad.
A másik kedvencem a Frontline ez csak külső élősködőkre jó. Én ezt használom.
Ha a bőrén találkozunk korpával akkor Nizoral vagy Head&shoulders samponnal egyszer lefürdetjük úgy hogy pár percig hagyjuk a szőrön a sampont és ezután öblítjük.
Előfordulhat hogy a legkörültekintőbb ápolás mellett is börgomba alakul ki. Ezt köralakú szőrhullás jelzi és viszket is a kutyusnak. Ekkor Nizoral samponnal fürdessük le a kutyusunk egész testét, ezt ismételjük meg 3 héten keresztül és a harmadik héten tapasztalhatjuk, hogy a szőr kezd visszanőni. Atkás szőrre (ilyenkor elszortan, a test több részén szabálytalanul kihullik a szőr) és fülre (a fül belseje barnás váladékos) ajánlom a Neostomosan ampullát állatpatikából (5ml/1lvízhez).
Az oldatot szépen ráviszem a szőrrére, jól átitatom és nem öblítem. Ugyanígy a fülbe csepegtetni megmasszírozni és hagyni, hogy kirázza. Vigyázz, hogy szembe ne kerüljön. Ha az otthoni kezelés nem vezet gyors eredményhez, vinni kell a kutyust az állatorvoshoz.

Az eladott kutyusaink adat megtalálható a Magyar Állatorvosi Kamara rendszererében:
http://www.petvetdata.hu/

Remélem minden fontos dologról írtam. Ha valami lemaradt vagy kérdése van kérem hívjon és próbálok segíteni, tanácsot adni.

Amit még szívesen megosztok az új gazdikkal:
Egy régi shih-tzu tenyésztő, Buchiné Erika jellemezte így a shih-tzu kutyusokat:
Kiegyensúlyozott, magabiztos, szerfelett barátságos természetű, élénk, érdeklődő, idősebb korában is játékos, de lehet flegmatikusan nyugodt is. Az agresszív, ideges, ugatós vagy félénk, rettegő természet idegen a shih-tzutól. Ezek olyan súlyos hibák, hogy még a legszebb kutyát is teljesen értéktelenné teszik, hiszen ezt a fajtát keleties szépsége mellett elsősorban barátságos természete miatt kedvelték és kedvelik. Az emberekkel, állatokkal, fajtatársaival szemben egyaránt barátságos, esetleg közömbös. Idegenekkel szemben – ha úgy nevelik – lehet bizalmatlan, jelzésre megtanítható, de sohasem lehet támadó, vagy harapós. A kis termetű fajták között a shih-tzu a legcsendesebb, ok nélkül sohasem ugat. Mivel eredetét illetően mindig több példányt tartottak együtt, falkaösztöne fejlett, az egyedüllétet rosszul viseli. Okos figyelmes kutya, ám nagyon önálló, önfejű, ezért következetes, de szeretettel teli nevelést igényel. A durva bánásmódot ugyanúgy megsínyli, mint azt is, ha sokat van egyedül és nem foglalkoznak vele eleget.

Sok örömet kívánok a Kiskutyához

Tóth Gáborné
06 30 494 6623

credo shih-tzu